John McPhee: Njegov život i djelo

Jednom nazvani "najboljim novinarkom u Americi" Washington Post, John Angus McPhee (rođen 8. ožujka 1931. u Princetonu, New Jersey) pisac je i Ferris profesor novinarstva na Sveučilištu Princeton. Smatra se ključnom figurom u polju Japana kreativna neznanka, njegova knjiga Anali nekadašnjeg svijeta osvojio 1999. Pulitzerovu nagradu za opću nefinalnu publikaciju.

Rani život

John McPhee rođen je i odrastao u Princetonu u New Jerseyju. Sin liječnika koji je radio za Sveučilište Princetonna atletskom odsjeku, pohađao je srednju školu Princeton, a potom i sveučilište, diplomirajući 1953. s Diplomirao umjetnost. Potom je otišao u Cambridge na studij na koledžu Magdalene godinu dana.

Dok je bio na Princetonu, McPhee se često pojavljivao u ranim emisijama televizijskih igara pod nazivom "Dvadeset pitanja, “Pri čemu su natjecatelji pokušali pogoditi predmet igre postavljanjem pitanja da ili ne. McPhee je bio jedna od grupa "whiz kids" koja se pojavila na reviji.

Profesionalna karijera pisanja

Od 1957 do 1964, McPhee je radio u

Vrijeme časopis kao pridruženi urednik. 1965. skočio je u New Yorker kao književni pisac, cjeloživotni cilj; u narednih pet desetljeća, većina McPhee-a novinarstvo pojavile bi se na stranicama tog časopisa. Iste godine objavio je i svoju prvu knjigu; Osjećaj gdje ste je proširenje profila časopisa o kojem je on pisao Bill Bradley, profesionalni košarkaš, a kasnije i američki senator. Ovo postavlja model McPheevog vijeka koji traje cijeli život, počevši od kraćih komada u kojima se početno pojavljuju New Yorker.

Od 1965. McPhee je objavio 30 knjiga o raznim temama, kao i bezbroj članaka i samostalnih eseja u časopisima i novine. Sve su njegove knjige počele kao kraći komadi koji su se pojavili ili bili namijenjeni New Yorker. Njegov je rad obuhvatio nevjerojatno širok raspon tema, od profila pojedinaca (Razine igre) na preglede čitavih regija (Pine barens) znanstvenim i akademskim temama, ponajviše serijom njegovih knjiga o geologiji zapadnih Sjedinjenih Država, koje su sakupljene u jedinstveni svezak Anali nekadašnjeg svijeta, koji je 1999. dobio Pulitzerovu nagradu za opću notu.

McPheejeva najpoznatija i najčitanija knjiga je Ulazak u zemlju, objavljeno 1976. godine. Nastao je s nizom putovanja kroz državu Krško Aljaska u pratnji vodiča, bush pilota i prosjaka.

Stil pisanja

McPhee-ovi subjekti vrlo su osobni - on piše o stvarima koje su ga zanimale, a 1967. je naranče, naslov svoje knjige iz 1967. godine, naslovio na odgovarajući način, naranče. Ovaj je osobni pristup doveo neke kritičare da McPheejevo pisanje smatra jedinstvenim žanrom pod nazivom Kreativna neznanka, pristup činjeničnom izvještavanju koji donosi intimno osobni nagib djela. Umjesto da traži samo izvještavanje o činjenicama i crtanje točnih portreta, McPhee svoje radnje dovodi s an mišljenje i gledište predstavljeni tako suptilno da se često svjesno previdje čak i kad je apsorbirano nesvjesno.

Struktura je ključni element McPheejeva pisanja. Izjavio je to struktura ono je što apsorbira većinu njegovog rada pri radu na knjizi, a on marljivo ocrtava i uređuje strukturu rada prije nego što napiše riječ. Njegove su knjige stoga najbolje shvatiti redoslijedom kojim prikazuju informacije, čak i ako pojedinačni odjeljci slični eseju sadrže lijepo i elegantno pisanje, što često čine. Čitanje djela Johna McPheea više je u vezi s razumijevanjem zašto se u svojoj pripovijesti odlučuje za anegdotu, činjenični popis ili važan događaj u to vrijeme.

To je ono što razlikuje McPhee-ovu neznanku osim ostalih djela i što je čini kreativan na neki način većina ostalih nefizičkih djela nije - manipulacija strukturom. Umjesto da slijedi jednostavnu linearnu vremensku traku, McPhee tretira svoje predmete gotovo kao izmišljene likovima, birajući što će se otkriti o njima i kada, bez izmišljanja ili izmišljotine bilo što. Kao što je u svojoj knjizi o zanatstvu pisanja napisao, Nacrt br. 4:

Vi ste pisac nefikcije. Ne možete kretati [događaje] uokolo poput kraljevog peša ili kraljičinog biskupa. Ali možete, u važnoj i učinkovitoj mjeri, urediti strukturu koja je potpuno vjerna činjenici.

Kao odgojitelj

U svojoj ulozi profesora novinarstva na Sveučilištu Princeton u Ferrisu (mjesto koje je obavljao od 1974.), McPhee predaje seminar pisanja dva u svake tri godine. Riječ je o jednom od najpopularnijih programa natjecateljskog pisanja u zemlji, a njegovi bivši učenici uključuju poznate pisce poput Richarda Prestona (Vruća zona), Eric Schlosser (Nacija brze hrane) i Jennifer Weiner (Dobro u krevetu).

Kad predaje svoj seminar, McPhee uopće ne piše. Navodno je njegov seminar fokusiran na zanat i oruđe, do točke u kojoj je poznato da prolazi oko olovaka koje studenti koriste u svom radu. Kao takva, ovo je neobična klasa pisanja, povratak u eru kada je pisanje bilo profesija kao i svaka druga, s alatima, procesima i prihvaćenim normama koje bi mogle ostvariti respektabilan ako ne i blještavi prihod. McPhee se koncentrira na izgradnju narativa od sirovih sastojaka riječi i činjenica, a ne na elegantnom okretanju fraza ili drugim umjetničkim pitanjima.

McPhee je pisanje napisao kao "mazohistički samoprobavljeni rad koji lomi um" i slavno drži otisci mučenja grešnika (u stilu Hijeronimusa Bosha) izvan svog ureda u Princetonu.

Osobni život

McPhee je bio oženjen dva puta; prvo fotografu Pryde Brown, s kojom je rodio četiri kćeri - Jenny i Martha, koji su odrasli kao romanopisci poput njihovog oca Laure, koja je odrasla kao fotografkinja poput njene majke, i Sarah, odmetnica koja je postala povjesničar arhitekture. Brown i McPhee razveli su se krajem 1960-ih, a McPhee se oženio drugom suprugom Yolandom Whitman 1972. godine. Cijeli život je živio u Princetonu.

Nagrade i počasti

  • 1972: Nagrada za nacionalnu knjigu (nominacija), Susreti s Archdruidom
  • 1974: Nagrada za nacionalnu knjigu (nominacija), Krivulja vezivne energije
  • 1977: Nagrada za književnost s Akademije za umjetnost i pismo
  • 1999: Pulitzerova nagrada u općoj dokumentarnoj knjizi, Anali nekadašnjeg svijeta
  • 2008: Nagrada za karijeru George Polk za životno djelo u novinarstvu

Poznati citati

"Kad bih nekim fijatom morao sve ovo pisanje ograničiti na jednu rečenicu, ja bih izabrao ovu: Vrh Mt. Everest je morski krečnjak. "

"Nekada sam sjedio u klasi i slušao kako termini lebde po sobi poput papirnatih aviona."

"U ratu s prirodom postojao je rizik gubitka u pobjedi."

"Pisac mora imati svojevrsni nagon da bi obavljao svoje djelo. Ako ga nemate, bolje biste pronašli drugu vrstu posla, jer je to jedina sila koja će vas provesti kroz psihološke noćne more pisanja. "

"Gotovo svi Amerikanci prepoznali bi Anchorage, jer je Anchorage taj dio bilo kojeg grada u kojem je grad razbio šavove i istisnuo pukovnika Sandersa."

Udarac

Kao nastavnik i učitelj pisanja McPheeev utjecaj i naslijeđe su očigledni. Procjenjuje se da je oko 50% studenata koji su pohađali njegov seminar o pisanju, otišlo karijeri kao pisci ili urednici ili oboje. Stotine poznatih pisaca duguju neki svoj uspjeh McPheeju i njegovom utjecaju na trenutno stanje pisanje nefiksnih djela ogromno je, jer čak i pisci koji nisu imali sreće na njegovom seminaru su duboko pod utjecajem njega.

Kao pisac njegov je utjecaj suptilan, ali jednako dubok. McPheejevo djelo je neznatna stvar, tradicionalno suho, često šaljivo i bezlično polje u kojem je točnost cijenjena više od bilo koje vrste uživanja. McPheejev rad je ustvari precizan i poučan, ali on uključuje njegovu osobnu privatnost život, prijatelji i veze i - što je najvažnije - zaljubljujuća vrsta strasti za predmet ruka. McPhee piše o temama koje ga zanimaju. Svatko tko je ikad iskusio radoznalost koja pokreće čitanje, u McPheeovoj prozi prepozna rodbinsku duhu, čovjeka koji tone u stručnost na temu iz jednostavne radoznalosti.

Taj je intimni i kreativni pristup nefikciji utjecao na nekoliko generacija pisaca i transformirao pisanje nefikcije u žanr gotovo jednako zreo s kreativnim mogućnostima kao i fikcija. Iako McPhee ne izmišlja činjenice ili ne filtrira događaje kroz filtar fikcije, njegovo razumijevanje te strukture čini da je priča revolucionarna u svijetu nefikcije.

U isto vrijeme, McPhee predstavlja posljednji ostatak svijeta pisanja i izdavanja da više ne postoji. McPhee je uspio dobiti udoban posao u poznatom časopisu ubrzo nakon što je završio fakultet i to je uspio bira teme svog novinarstva i knjiga, često bez ikakve mjerljive uredničke kontrole ili budžeta briga. Iako je to dijelom zasluženo njegovom vještinom i vrijednošću pisca, to je i okruženje tako mlado pisci više ne mogu očekivati ​​da će se susresti u doba lista, digitalnog sadržaja i sve manjeg tiska proračuni.

Odabrana bibliografija

  • Osjećaj gdje si (1965)
  • Direktor (1966.)
  • Naranče (1967)
  • Pine Barrens (1968)
  • Soba lebdenja i drugih profila (1968)
  • Razine igre (1969)
  • The Crofter i Laird (1970)
  • Susreti s Nadbiskupom (1971)
  • Sjeme bundeve Deltoid (1973)
  • Krivulja vezivne energije (1974)
  • Opstanak kanoa kore (1975)
  • Komadi okvira (1975)
  • John McPhee Reader (1976)
  • Ulazak u zemlju (1977)
  • Davanje dobre težine (1979)
  • Bazen i domet (1981)
  • Na sumnjivom terenu (1983.)
  • La Place de la Concorde Suisse (1984)
  • Sadržaj (1985)
  • Izlazi iz ravnice (1986)
  • U potrazi za brodom (1990)
  • Sjetio se Arthur Ashe (1993)
  • Sastavljanje Kalifornije (1993)
  • Irons in the Fire (1997)
  • Anali nekadašnjeg svijeta (1998)
  • Osnivanje riba (2002)
  • Preuzeti prijevoznici (2006)
  • Svileni padobran (2010)
  • Nacrt br. 4: O procesu pisanja (2017)