Ilustrirani vodič o primatima

Primati tvore raznoliku skupinu sisavaca koja uključuje lemure, lorise, tarzare, majmune i majmune. Primati su karakteristični za složene društvene skupine koje čine, nevjerojatnu spretnost i činjenicu da su oni skupina kojoj ljudi pripadaju.

Klasifikacija primata smješta lemure i lorise u njihovu podredu (Strepsirrhini), a tarzare, novčiće i majmune u drugi podred (Haplorhini). Zauzvrat, gležnjači, majmuni i majmuni dodatno su podijeljeni u dvije skupine na temelju njihove geografske rasprostranjenosti. U ove skupine spadaju majmuni iz Starog svijeta i novi majmuni.

U ovom prezentaciji istražit ćemo nekoliko pojedinačnih vrsta primata i naučit ćemo kako se svaka uklapa u klasifikacijsku shemu svih primata.

Iako je mangabej rijeke Tane uobičajen u svom rasponu, njegov opseg je ograničen i opada. Populacija mangabija rijeka Tana smanjuje se, a najnovije istraživanje koje je provedeno otkrilo je da je ostalo između 1.000 i 1.200 divljih jedinki. Najveća prijetnja mangabiji rijeke Tane dolazi od krčenja šuma i uništavanja staništa od strane ljudi koji zemlju koriste u poljoprivredne svrhe i sječu drva.

watch instagram stories

Mangabey rijeke Tane ima dugačak polu-predglobljeni rep. Kaput mu je svijetlo smeđe boje, a na vrhu glave ima dugo krzno. Magabey se rijekom Tana hrane na tlu, hrani se sjemenom, voćem, orasima i drugim biljnim materijalom.

Vervet u crnom licu (Cercopithecus aethiops) također je poznat kao trivet, savana majmun ili afrički zeleni majmun. Vervet s crnim licem je vrsta Majmun iz starog svijeta koje ima crno lice, ruke i stopala te bijelo krzno iznad očiju i obraza. Vervets s crnim licem nastanjuju otvorene savane i rijetke šume istočne Afrike i doline Rift.

Iako crna rukavica nije navedena kao ugrožena, crna rukavica se često lovi zbog grmlja i zbog toga je izložena izravnoj prijetnji ljudi. Hrana crnih lica verve plodom i drugim biljnim materijalima, ali nisu strogi vegetarijanci. Hrane se i malim sisavcima, pticama i insektima.

Japanska makaka (Macaca fuscata) je Majmun iz starog svijeta porijeklom iz japanskih otoka Honshu, Shikoku i Kyushu (vrsta nije prisutna na otoku Hkakaido). Japanske makake imaju gust kaput od krzna koji im omogućava da se nose s hladnim temperaturama s kojima se susreću u svojoj rani. Hrane se raznovrsnom hranom uključujući biljke, insekte, voće i sjemenke.

Sivi langur na južnim ravnicama vrsta je primata čiji raspon uključuje jugozapadne i zapadne središnje regije Indije. Na južnim ravnicama sivi langur naseljava tropske prašume, obalne šume, otvorene grmlje i suhe listopadne šume, kao i obrađene zemlje. Sivi grkljani južnih nizina relativno su česta rasprostranjenost i nisu navedeni kao ugroženi.

Šimpanza (Pan troglodytes) je vrsta velikog majmuna koja naseljava zapadnu Afriku, središnju Afriku i sliv Konga. Obične čimpanze imaju crnu kosu i golo lice s brkovima na bradi. Imaju gole ruke i noge. Muške čimpanze su nešto veće i stočnije od ženskih čimpanza. Obične čimpanze imaju dobar vid u boji i percepciju dubine. Kreću se na sve četiri kad su na zemlji i drveću. Dobri su penjači i vješto se ljuljaju i granaju po granama.

Želada (Theropithecus gelada) je veliki majmun iz Starog svijeta koji živi u planinskim travnjacima središnje Etiopije. Gelade žive na nadmorskim visinama u rasponu od 1800 i 4,400 metara. Gelade se hrane prvenstveno travom, a povremeno i sjemenkama. Oni su dnevni primati, danju krmi na travnatim visoravnima, a noću traže utočište u liticama na rubovima tih visoravni.

Bonobo (Pan paniscus) jedna je od dvije vrste u obitelji čimpanza (druga je uobičajena čimpanza). Bonobo je ugrožena specija sa manje od 50 000 jedinki u divljini. Bonobosi naseljavaju šume sliva Konga. Bonobo je manji od obične čimpanze i zbog toga se ponekad naziva i šimpanzi pigmeja.

Rezus makaka (Macaca mulatta) je vrsta majmuna iz Starog svijeta koja naseljava jugoistočnu Aziju, uključujući zemlje kao što su Kina, Tajland, Nepal, Indija, Vijetnam, Afganistan i Pakistan. Rhesus makake imaju kaputić od obrve do sive boje i golo, ružičasto lice. Vrsta obitava u širokom rasponu staništa koja uključuju travnjake, šikare, šume i ruralna područja. Rezusne makake su primati dnevnog boravka. Provode svoje vrijeme na drveću i također se hrane na zemlji. Hrane se raznim biljnim materijalima, uključujući sjeme, voće, koru i pupoljke.

instagram story viewer